Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

6 Kasım 2020 Cuma

Espor'da Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

  Espor'da Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler


Espor sektörüne girmek isteyen girişimciler veya yatırımcılar için hazırladığımız genel Espor bilgilerini sizlere bu haftaki yazımız ile aktarıyoruz. Bu yazımız ile Espor'u hiç bilmeyen biriyseniz bile rahatlıkla teorik olarak Espor'u artık daha iyi anlayabilecek bir konuma gelebileceksiniz. 

Bu yazımızı okumadan önce ''Espor Sözlüğü'' yazımıza göz gezdirirseniz kavramları daha iyi anlayabilirsiniz. Keyifli okumalar.

-Espor/E-Spor/Esport/Esports 
Espor’un yazım kuralları konusunda şuan için Türk Dil Kurumu’nun bir açıklaması bulunmamaktadır. Bu durum Dünya’da da tartışma konusu halindedir. Ama Amerikan şirketi Associated Press tarafından yayımlanan ‘’AP Stylebook 2017’’ de Espor arasında tire olmadan da yazılabileceğini belirtmiştir ve bu sayede dünya genelinde bir nebze olsa da tartışmalar son bulmuştur.

Uluslararası Espor Federasyonu IESF yani International Esports Federation ve Türkiye Espor Federasyonu TESFED tescilli isimlerinde tire olarak kurulmuşlardır.

Bu yüzden iki yazımda yanlış sayılmıyor ve önemli olanın yapılan icraatın olduğunu söyleyebiliriz.

-E-Spor; Elektronik spor anlamına gelmektedir ve online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik spor, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan insanların internet aracılığıyla bir spor kulübü altında hem bilinçli hem de lisanslı olarak ve profesyonel bir şekilde oyun oynayarak yapılan spor olarak tanımlanabilir.

-Elektronik spor veya E-Spor kavramı, son zamanlarda popüler bir kültür haline gelmeye başlamıştır. Endüstri 4.0, Endüstri 5.0 ve yapay zekayı konuştuğumuz şuan ki dünyamız hızla dijitalleşmektedir, bu teknolojik gelişmenin bir sonucu olarak da Espor kültürü ortaya çıkıyor.

-19 Ekim 1972 yılında Stanford Üniversitesinde Spacewar isimli bir oyunun ödüllü yarışması Espor tarihinin bilinen ilk örneği olarak kabul edilmektedir. 1972 tarihinden itibaren günümüze kadar olan zaman aralığında bir çok ödüllü turnuvalar gerçekleşmiştir ve giderek artış göstermektedir.

-50 ülkede E-Spor Federasyonları bulunmaktadır.

-Dünya’daki Espor’un Tarihi: Tarihde Espor 1970’li yıllara kadar ulaşabiliyor ve en büyük gelişimini 2000’li yıllardan sonra sürdürmüştür. 2008 yılında Espor’u gerçek bir spor olarak kabul ettirmek amacıyla 46 üye ülkesi bulunan Uluslararası ESpor Federasyonu Güney Kore merkezli olarak kurulmuştur. 2013 yılında ise Güney Kore’de Spor , Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın onayıyla ülkede Kore ESpor Birliği’nin (KeSPA) kurulması da öne çıkan diğer önemli gelişmelerdendir. 

-Ülkemizdeki önemli gelişmelerden biri olan Türkiye Espor Federasyonu ise Merkez Danışma Kurulu’nun 22 Mart 2018 tarihli toplantısında alınan karara istinaden 24 Nisan 2018 tarih ve 277144 sayılı Bakanlık Makamı onayı ile Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak kurulmuş, Spor Genel Müdürlüğü Federasyon Başkanlığı Seçim Yönetmeliği hükümlerine göre 15 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulda Federasyon Başkanı olarak ''Alper Afşin ÖZDEMİR'' kurucu Başkan olarak seçilmiştir. 2022 yılında tekrardan başkan seçilmiştir. (http://tesfed.gov.tr)

-Espor 2000’li yılların başından itibaren hem Dünya’nın hem de Türkiye’nin gündemindedir. Özellikle 2015 yılından itibaren büyük bir mesafe almıştır. Reklam verenlerin, iyi takımların kurulması, iyi oyuncuların yetiştirilmesi, oyuncu firmalarının da katılması Espor’un farkındalığını arttırmıştır. Türkiye’nin de sahip olduğu genç nüfusu oyun şirketleri tarafından önem arz etmektedir. Türkiye’deki en önemli gelişmelerden birisi de ülkemizin ve avrupanın en büyük, dünyada ise 5. en büyük Espor oyun merkezinin açılışı olmuştur. (İstanbul Espor Sahnesi) (2021 yılında kapanmıştır.)

-Bir oyunun Espor kategorisine girebilmesi için 2 temel kriter bulunmaktadır; 
(1- Şartların her oyuncular için eşit seviyede olması,
2- Oyunda herhangi bir ödeme yöntemiyle oyuncuları bir adım öne geçirecek daha güçlü özelliklere sahip olunmaması gerekiyor.)

-Türkiye'de oyun endüstrisi 2020’nin sonunda 1 milyar doları aşıp, 1.5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Yeni bir ekonomi yaratan Espor tüm dünyada ve özellikle de Türkiye’de geçtiğimiz her yıl çok hızlı büyüyor ve büyümeye devam ediyor. Elektronik Spor'un ne olduğunu daha iyi anlamak için Espor ekosistemini çok iyi anlamak gerekmektedir. Espor ekosistemi aşağıdaki şekildedir;

1. Kısım
Oyuncular
Takımlar
Ligler ve Turnuvalar
Taraftarlar ve Hayranlar
2. Kısım
Oyun Şirketleri ve Oyunlar
Yayın Platformları
Markalar
Yatırımcılar
Girişimciler

-Espor, dünyada günden güne popülerleşmektedir, hatta birkaç üniversitede ders olarak literatüre bile girmiştir. (https://www.adanzyeespor.com/2020/04/turkiyedeki-akademik-espor-egitimleri.html)

-Oyun sektörünün devamlı büyümesi Espor’un da gelişmesinde çok büyük rol oynamıştır. Artık Futbol'daki gibi Espor'da da takımlar ve bu takımlara ait profesyonel oyuncular bulunmaktadır. Espor arenalarındaki profesyonel takımların karşılaşmalarını izleyen bu oyuncular, yıldız oyuncuları örnek alarak onlar gibi birer profesyonel oyuncu olma yolunda kendilerini geliştirmektedir.

-Espor lisansı, Elektronik Spor yapan sporcuların resmi ve profesyonel bir şekilde sporcu olarak gözükmeleri için almaları gereken önemli bir resmi belgedir.(https://www.adanzyeespor.com/2020/05/esporcu-lisansi-nedir.html)

-Amerika Espor oyuncularını resmi atlet(siber atlet) olarak görmektedir.

-2022 Asya oyunlarında Espor müsabakaları da olacaktır.

-Espor takımlarının birbirleri ile kıyasıya rekabet ettikleri büyük ligler bulunmaktadır. (https://www.adanzyeespor.com/2019/10/turkiyedeki-populer-espor-ligleri-ve-turnuvalari.html)

-Bu Espor liglerinde Espor takımları bulunmaktadır. (https://www.adanzyeespor.com/2019/09/espor-takm-veya-kulubu-nasl-kurulur.html)

-Bu Espor liglerinde büyük spor kulüpleri, holdingler ve markalar bulunmaktadır. (Örneğin, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş vb gibi...) (https://www.adanzyeespor.com/2020/05/turkiyede-esporu-sevdiren-3-yerli-spor-kulubu.html)

-Bu Espor takımlarındaki sporcular aynı geleneksel spor dallarında olduğu gibi takımlar ile sözleşmeler imzalamaktadırlar. (https://www.adanzyeespor.com/2020/04/espor-hukuku-espor-hukukunun-dogusu.html)

-Bu Espor takımlarındaki sporcular aynı geleneksel spor dallarında olduğu gibi büyük stadyumlardaki müsabakalara formaları ile çıkmaktadırlar. (https://www.adanzyeespor.com/2020/06/espor-takimlarinin-formalari-nasil-olmali.html)

-Bu Espor takımlarındaki sporcular aynı geleneksel spor dallarında olduğu gibi kendi takımlarının tesislerinde(antrenman alanı: Gaming house) antrenmanlar yapmaktadır. (https://www.adanzyeespor.com/2019/09/gaming-house-nedir-ve-onemli-bilgiler.html)

-Espor müsabakaları büyük stadyumlarda yapılmaktadır. (https://www.adanzyeespor.com/2020/04/espor-arenalari.html)

-Artık turnuva ödülleri milyon dolarlar ile ifade edilir hale gelmiş durumdadır. Bugün binlerce yayıncı, Twitch ve YouTube üzerinden yayınlar yapıyor. Turnuvaları artık milyonlar izlemeye başlamıştır.



-Esporcular milyon dolarlar kazanabilmektedirler. (https://www.adanzyeespor.com/2019/09/espor-oyuncular-ne-kadar-para.html)

-2016 yılında gururumuz olan Türkiye Espor Milli Takımı CS:GO oyunu turnuvasında dünya şampiyonu olmuştur ve 50 bin dolarlık para ödülünün de sahibi olmuştur. Bu dünya şampiyonasındaki sıralama şu şekildedir; (1-Türkiye 2-Arjantin 3-Fransa 4-Danimarka 5-İsveç 6-Kanada 7-Singapur 8-Tunus)

-Espor’da başlangıç yaşı 6 yaşından itibaren lisans alınabilip 12-15 dolaylarında kabul edilirken oyuncular çoğu zaman 30 yaşına gelmeden sektörden emekliye ayrılabiliyor. Fakat emekli olsalar dahi meslek hayatlarına yayıncılık, koçluk vb. gibi pozisyonlarda devam edebilmektedirler. (https://www.adanzyeespor.com/2019/10/esporda-kariyer.html)

-Espor'da kadın oyuncularda büyük çoğunlukda bulunmaktadır. (https://www.adanzyeespor.com/2020/05/esporda-kadinlar-turkiye.html)


-Dünyanın en büyük oyun platformu Steam'dir. Birçok Espor oyunları bu platformun içerisindedir. Hemen arkasından da Epic Games oyun platformu takip etmektedir. (https://www.adanzyeespor.com/2020/05/steam-nedir.html)

-Espor ve oyun sektöründeki insanlar toplantılarını veya Espor maçlarını Discord üzerinden sesli bir şekilde iletişim sağlayarak gerçekleştirmektedirler. (https://www.adanzyeespor.com/2020/07/gelecegin-iletisim-platformu-discord.html)

AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot