Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

23 Eylül 2019 Pazartesi

Espor Nedir (ÖZET)

ESPOR NEDİR?

ÖZET


Espor; Elektronik spor anlamına gelmektedir ve online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır.
Teknolojik gelişmeler her alanı olduğu gibi spor alanlarını da direk olarak etkileyerek farklı spor dallarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Elektronikspor'da bu gelişmelerin sonuçlarından bir tanesidir.


Elektronikspor veya Espor kavramı, son zamanlarda popüler bir kültür haline gelmeye başlamıştır. Endüstri 4.0, Endüstri 5.0 ve yapay zekayı konuştuğumuz şuan ki dünyamız hızla dijitalleşmektedir, bu teknolojik gelişmenin bir sonucu olarak da Espor kültürü ortaya çıkıyor.

Bu kültürü de bizlere aşılayanlar genelde 2000’li yıllardan sonra doğan kişilerdir. Z kuşağı dediğimiz bu jenerasyon kendilerini dijital hayatın tam ortasında bulanlardır, teknoloji çağında doğmalarından dolayı sokakta spor yapmayı değil de elektronik ortamda spor yapmayı tercih etmektedirler. Sokak Futbolundan Espor’a; Bizim çocukluğumuzda 'sokakta futbol oynayacağına, ders çalış' denilirdi. Günümüzde ise 'bilgisayarda oyun oynayacağına, ders çalış' dediğimiz bir nesil geldi. Her şeyin aşırısının zararlı olduğu dünyamızda her şeyi profesyonel bir şekilde yapmak gerekiyor. Esporcular da artık diğer sporlardaki gibi profesyonel bir sporcunun eğitim gördüğü gibi profesyonel olarak yetiştiriliyorlar.

Espor, dünyada günden güne popülerleşmektedir, hatta birkaç üniversitede ders olarak literatüre bile girmiştir. Günümüzde Espor’la ilgili Türkçe akademik ve öğretici kaynakların ülkemizde yetersiz sayıda olmasından dolayı bu yazılan ekitabımız ile insanlarımızın kafalarındaki soru işaretlerini en aza indirmek amaçlanmaktadır.

Espor ya da elektronikspor kavramı, son yıllarda oldukça popüler bir kültür haline gelmiştir. Dünya hızla dijitalleşiyor ve bu dijitalleşmenin bir sonucu olarak da Espor kültürü gittikçe gelişiyor. Artık turnuva ödülleri milyon dolarlar ile ifade edilir hale gelmiş durumdadır. Bugün binlerce yayıncı, Twitch ve YouTube üzerinden yayınlar yapıyor. Oyuncular için geliştirilmiş Discord gibi altyapılar mevcut. Bu gelişimin etkisiyle beraber oyunculuk da gelişmeye başladı. Turnuvaları artık milyonlar izlemeye başladı.

Fiziksel sınırları olmaması ve her yerden oyunu izleyebiliyor, her yerden turnuvaları takip edilebiliyor olması esporu keyifli kılıyor. Bazı oyunların finallerini 1 milyon izleyici takip ediyor. Bu rakam, çoğu sporda elde edilen izleyici sayısından daha fazla. Espor, futbol, basketbol ve voleyboldan farklıdır. Seyirci sayısı olarak da diğer sporları geride bırakmıştır. Espor zaten bu branşları dijital oyunlarıyla içinde barındırıyor. Espor henüz emekleme aşamasında ama zamanla daha da çok gelişecektir.

Türkiye’de de hızla yükselen, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Espor Federasyonu’nun kurulduğu, gençlerin ve geleceğin sporu Espor'dur.

Son yıllarda bilgisayar oyunlarının kendini aşması, grafik kalitelerini yükseltmeleri ve oyuna merak salanların sayısının artması üzerine yeni bir etkileşim ve para kazanma alanı olarak Espor doğmuştur.

Espor online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronikspor, dünyanın dört bir yanından kişilerin internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronikspor organizasyonları aracılığıyla, bir spor kulübü altında bilinçli ve lisanslı bir şekilde gençlerin dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup, oyun oynayabilecekleri bir spor olarak tanımlanabilir.

Neden Espor ?

1-Büyüyen bir ekonomiye sahip olması

2-Büyük bir taraftar kitlesine sahip olması

3-Farklı bir Spor (Farklılık)

Aynı zamanda Espor'un bir kültürü de vardır. Arkadaşları ile oyun oyanayan ve arkadaşları ile sanal ortamda buluşan bir çok oyuncu vardır. Gamerlar bilgisayar başında farklı kültürlerdeki oyuncular ile farklı dillerde iletişim kuruyor ve dil öğreniyor. Bilinçsiz bir şekilde oyun oynamaktansa bir spor kulübü altında lisanslı bir şekilde oyun oynamaktır Espor.

Türkiye Espor Federasyonu (TESFED)


Espor: Elektronik bir cihaz vasıtasıyla çevrimiçi veya çevrimdışı ortamda gerek bireysel gerekse takım halinde katılım gösterilen her türlü aktiveyi kapsar.

Merkez Danışma Kurulu’nun 22 Mart 2018 tarihli toplantısında alınan karara istinaden 24 Nisan 2018 tarih ve 277144 sayılı Bakanlık Makamı onayı ile Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak Türkiye E-Spor Federasyonu Başkanlığı kurulmuş, Spor Genel Müdürlüğü Federasyon Başkanlığı Seçim Yönetmeliği hükümlerine göre 15 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurulda Federasyon Başkanı olarak Alper Afşin ÖZDEMİR kurucu Başkan olarak seçilmiştir.

Espor Nedir Devamı: https://www.adanzyeespor.com/2019/09/espor-nedir-ayrntl.html

Espor'u öğrenmek ve anlamak için ilk olarak sizler için hazırladığımız ''ESPOR SÖZLÜĞÜ' yazımıza göz gezdirmeniz gerekmektedir.


AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot