Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

23 Eylül 2019 Pazartesi

Espor Nedir (Ayrıntılı)

ESPOR NEDİR?

Espor Stadyumu ve Espor Turnuvası

Espor; Elektronik spor anlamına gelmektedir ve online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır.
Teknolojik gelişmeler her alanı olduğu gibi spor alanlarını da direk olarak etkileyerek farklı spor dallarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Elektronikspor'da bu gelişmelerin sonuçlarından bir tanesidir.


Espor kültürü 2000’li yıllardan itibaren Dünya’nın ve Türkiye’nin gündemindedir fakat özellikle geçtiğimiz 4-5 yılda hem yapımcı oyun firmalarının yaptığı yatırımlar hem de bu anlamda takımlar ve sektörün oluşması, Espor farkındalığının oluşmasına zemin hazırlamıştır.

Yeni jenerasyonun eğlence anlayışı ve merak alanları bizlerden çok farklı. Artık onlar sporu sahada değil bilgisayar ortamında tercih ediyorlar.

Espor’da başlangıç yaşı 12-15 dolaylarında kabul edilirken oyuncular çoğu zaman 30 yaşına gelmeden sektörden emekliye ayrılabiliyor. Fakat emekli olsalar dahi meslek hayatlarına yayıncılık, koçluk vb. gibi pozisyonlarda devam edebilmektedirler.

Espor alanında günümüzde en popüler oyunlar ise bunlardır; League Legends, Counter Strike, Apex Legends, Pubg ve Dota 2 vb. Ödül havuzlarının 20 milyon dolarlara çıkabildiği, büyük turnuvaların ise anlık seyirci sayısı 100 milyona ulaşabildiği Espor, gençler tarafından yoğun bir ilgi ile karşılaşmaktadır. Gençlerin ilgisinden dolayı Üniversiteler ve liselerin birçoğu Espor’a adım atmış durumdadırlar. Aynı zamanda öncelikle dünyada ki sonrasında ise ülkemizde ki bazı üniversitelerde Espor bursları da verilmeye başlanmıştır.

Dünyadaki federasyonlar tarafından belirlenen Espor’la ilgili olarak en yaygın oyun türlerini gruplandıracak olursak;

● Spor oyunları: Dünyada yapılan geleneksel spor dallarının, sanal ortama uyarlanmış halleridir. (FIFA, PES, NBA2K vb.)

● Gerçek zamanlı strateji (RTS) oyunları: Oyuncuların birbirlerinin sırasını beklemeden karşılıklı oynamaya devam ettiği oyunlardır. (Starcraft, Warcraft vb.)

● Birinci şahıs nişancı (FPS) oyunları: Oyuncu karakterinin kendi gözünden oynandığı oyunlardır. (Counter Strike, Call of Duty, Pubg, Apex Legends vb.)

● Çok oyunculu çevrimiçi savaş alanı (MOBA) oyunları: Gerçek zamanlı strateji savaş video oyun türüdür. Genellikle oyunda oyuncu sayısı 5’tir ve 2 farklı takımdan oluşmaktadır. Ve bu 2 takım 3 farklı yoldan oluşan bir haritada rekabet ederek birbirlerinin enerji kaynaklarını yok etmeye çalışırlar. (Dota2, League of Legends vb.)

● Çok katılımcılı çevrimiçi rol yapma (MMORPG) oyunları: Herhangi bir sunucuya bağlanarak oynanan rol yapma oyunlarıdır.

Elektronik spor kendine özgü diğer sporlardan bazı farklılıklara sahiptir, bu yüzden herkesi kendine çeken özellikleri vardır. Bunları şöyle sıralayacak olursak:

● Dünyanın her yerinden oyunu ve turnuvaları izleyebiliyor ve icra edilebiliyor olması yani o ortamda fiziksel olarak bulunma zorunluluğunun olmaması,

● Tesis veya ekipman gibi temel spor ihtiyaçlarının diğer sporlara nazaran büyük bir maddi boyutta olmaması,

● Bireysel ve takım halinde mücadele şansı,

● Stratejik ve analitik düşünmeyi gerektirmesi ve farklı bir spor içeriği sunması,

● Dünyada kadın ve erkeğin aynı anda ve eşit şartlarda rekabet olanağı sunan tek spor olması.

Elektronikspor kısa adıyla Espor; oyun dünyasının rekabet ortamı olarak adlandırılabilir. Bir oyunun Espor kategorisine girebilmesi için 2 temel kriter bulunmaktadır; 

1- Şartların her oyuncular için eşit seviyede olması,

2- Oyunda herhangi bir ödeme yöntemiyle oyuncuları bir adım öne geçirecek daha güçlü özelliklere sahip olunmaması gerekiyor.


AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot