Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

25 Ağustos 2020 Salı

Espor Sözlüğü

 Espor Sözlüğü


Bildiğiniz üzere daha önce Türkiye'de bir ilk olan Türkiye Espor Haritasını sizler için hazırlamıştık. 
https://www.adanzyeespor.com/2019/10/turkiye-espor-haritasi.html

Türkiye Espor Haritası'ndan sonra Espor sektöründe gene bir ilke imza atarak sizler için hazırladığımız ''Espor Sözlüğü'' kaynağımızı sizlerin beğenisine sunuyoruz. 

Espor Sözlüğümüz devamlı güncellenecektir. Bu kaynakta Espor ekosistemine ait sık kullanılan tüm genel terimler yer almaktadır. Bu kaynak hem yatırımcılar için hemde merak edenler için güzel bir fırsattır.

Sık Kullanılan Genel Terimler (A-Z)

AFK: Away From Keyboard anlamına gelir. Esporcu meşgul olduğunda bu komut ile tüm çevresine duyurur.

Aim: Oyunu oynarken ekranın ortasında gördüğünüz imleçtir. Oyunlardaki refleksimize bağlı nişan alma olayı da diyebiliriz. Esporcular için aim'i iyi veya kötü şekilde yorumlanmaktadır.

Akademi Takımı: As takıma yani ana takıma oyuncu yetiştirmek için kurulan ikinci bir takımdır.

Akademi Takımı Alımları: Akademi takımlarına esporcu alma durumu.

Analist: Yönettiği takımın oyuncularının istatistiklerini çıkarır, analiz eder ve takımdaki eksiklikleri tespit ederek gidermeye çalışır.

Antrenman: Esporcuların daha iyi bir noktaya gelebilmeleri için günlük/haftalık programlar ile yaptıkları maçlar.

Battle Royale: Battle Royale olarak denildiğinde akıllarda temel olarak canlanan terim hayatta kalma olarak adlandırabiliriz. Bir alanda belirli sayıda düşman ve hayatta kalmaya çalışmak. Gerektiğinde saldırmak, gerektiğinde saklanmak. Hayatta kalmak için her şeyi yapmaya hazır olmak. İşte bu düşüncelerin hepsinin Battle Royale oyunlarda olduğunu düşünün. Tabi kısaca Battle Royale; açlık, susuzluk, dayanıklılık gerektirmeyen ve haritada canlı kalabilen son kişi olmayı hedeflediğiniz bir oyun modudur.

Bağışlar: Esporcuların canlı yayınları esnasında sevenlerinden/taraftarlarından gelen destekler.

Belediye Espor Takımı: Belediye çatısı altında kurulan Espor takımları.

Bootcamp Alanları: Espor takımlarının oyuncularına özel bootcamp yani antrenman yapabilecekleri bir ortam olarak tanımlanmaktadır.

Bonservis: Bir takımla sözleşmesi süren bir oyuncunun başka bir takımla transfer görüşmesi yapabilmek için ödenmesi gereken ücret.

Cosplay: Cosplay, "costume" ve "play" kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş, "kostümlü oyun" olarak kabaca çevrilebilecek bir kelimedir. Çeşitli aksesuarlar ve kostümler kullanılarak anime ve manga, film, oyun, kitap ve cosplay sanatçısının kendi yarattığı karakterlerin taklit edildiği kostüm ve performans sanatıdır.

Discord: Esporcuların sıklıkla kullanmış oldukları iletişim programı. Hem masaüstü bilgisayar modunda hem de telefonlarda kolaylıkla kullanılabilmektedir.

Diyetisyen: Takımdaki tüm oyuncuların yeme ve içmeleri ile ilgilenen, yapacağı programa göre sağlıklarını en iyi şekilde takip eden kişidir. Kurulacak profesyonel e-spor takımı oyuncularına sağlıklı beslenmeleri konusunda hizmet vererek 15 günde bir denetim birimine yazılı rapor sunar. 1 kişiden oluşur.

Elektronik Spor: Espor kavramının uzun hali.

Espor: Elektronik spor anlamına gelmektedir ve online oyunlar üzerine kurulu bir spor dalıdır. Elektronik spor, dünyanın farklı bölgelerinde bulunan insanların internet aracılığıyla bir spor kulübü altında hem bilinçli hem de lisanslı olarak ve profesyonel bir şekilde oyun oynayarak yapılan spor olarak tanımlanabilir.

E-spor: Espor'u bu şekilde arada tire olarak tanımlayanlarda bulunmaktadır.

Esports: Genellikle global olarak kullanılan tanımlama.

Espor Arenaları: Espor müsabakalarının yapıldığı büyük stadyumlar.

Esporcu/Gamer/Oyuncu: Profesyonel olarak oyun aktivitesini gerçekleştiren kişi.

Esporcu Başvuruları: Espor takımlarının belirli dönemlerdeki Esporcu alma durumları.

Esporcu Lisansı: Elektronik Spor yapan sporcuların resmi ve profesyonel bir şekilde sporcu olarak gözükmeleri içim almaları gereken önemli bir resmi belgedir.

Espor Oyunları: Bir oyunun Espor kategorisine girebilmesi için 2 temel kriter bulunmaktadır;
1- Şartların her oyuncular için eşit seviyede olması,
2- Oyunda herhangi bir ödeme yöntemiyle oyuncuları bir adım öne geçirecek daha güçlü özelliklere sahip olunmaması gerekiyor.

Espor Oyun Merkezi: Yeni nesil gelişmiş internet kafe.

Espor Takım Türleri: Genelde Spor Kulübü olarak ve şirket olarak kurulabilmektedir.
 
Espor Takımı/Espor Kulübü: Espor etkinliklerinde bulunmak amacıyla kurulmuş olan kulüplerdir. Espor kulüpleri, dernek ya da anonim şirket tüzel varlığı şeklinde kurularak faaliyetlerini yürütürler.

Espor Hukuku: Hukuk alanının, Espor sektörüne özel türü.

Espor Vizesi: Esporcuların yurtdışındaki müsabakalarına gidebilmeleri için gerekli olan belge.

F1 Espor: F1 Espor, resmi F1 Formula oyununu ve oyuncu topluluğunu dahil etmek için 2017 yılında oluşturulmuştur ve Formula 1 sporuyla daha fazla etkileşim için yeni bir yola girmiştir.

FİGHTER: Fighter (Dövüş): Oyuncu belli bir dövüş disiplinini temsil eden, seçtiği sanal karakterler ile diğer oyuncuların seçtiği diğer sanal karakterlere üstün gelmeye çalışır. Yaygın olarak bir oyuncuya karşı bir oyuncu şeklinde oynanır.
(Örneğin: Street Fighter, Tekken vb.)

Fizyoterapist: Yaralanma, hastalık, engel, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona yönelik ölçme ve değerlendirme yaparak bunların ışığında tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir. Fizyoterapist e-spor oyuncularının fiziki sağlığı konusunda yardımcı olarak 15 günde bir denetim birimine yazılı rapor sunar. 1 kişiden oluşur.

FPS (Birinci Şahış Nişancı): Birinci şahıs nişancı oyuncu karakterinin kendi gözünden oynandığı oyun türüdür ve nişancı video oyunlarının yan türüdür. Tüm nişan türündeki oyunlar gibi, "bir serüven, bir veya birden fazla uzun menzilli silah ve değişen sayılarda düşmanlar" tabiriyle anılır.
(Örneğin: Counter Strike, Call Of Duty, Overwatch, Quake, CrossFire, Zula)

Gamer Bilgisayar: Esporculara özel yeni nesil bilgisayarlar.

Gamer Klavye: Esporculara özel olarak üretilen klavye türü.

Gamer Kulaklığı: Esporculara özel olarak üretilen kulaklık türü.

Gamer Mouse: Esporculara özel olarak üretilen mouse türü.

Gamer Notebook: Esporcular için özel olarak üretilen notebooklar.

Gaming House (Oyun Evi): Espor takımlarının tüm oyuncularına özel olarak yaptıkları büyük evler. İçerisinde antrenman odaları, masaj koltukları, yemekhaneler, kafeler, streamer room, spor salonları, tribünler ve daha birçok alanlar bulunmaktadır. 
Genal Menajer: Menajerle ve takımların durumlarıyla ilgilenip takımları temsil eden kişidir.

GG 1: Good game yani iyi oyun anlamına gelir. 

GG 2: Türkçe cici olarak söylediğimiz oyunlardaki olumsuzluk tepki türlerinden biridir. Çok oyunculu oyunlarda, genelde oyunu kaybedenin ilk olarak söylediği sık kullanılan tepkilerden biridir.

GL HF (Good luck, have fun): Oyunlarda sık sık kullanılan bir diğer terimdir. Bol şans, iyi eğlenceler demektir.

Hack: Oyunlarda açılan hile tanımlaması.

Koç: Oyun dinamiklerini iyi bilen, taktiksel olarak oyunculara antrenmanlar yaptırarak onları eğiten kişidir. Her oyun için ayrı koç bulundurulacaktır.

Level: Esporcuların oyunlardaki seviyeleri.

Lig: Oyun şirketlerinin veya federasyonun Espor takımlarını içerisine dahil ettikleri rekabete dayalı olan büyük organizasyonlar.

Logo: Espor takımlarının markalarına özel olarak tasarlanmış simgeler.

Menajer: Takımların durumlarıyla ilgilenip takımları temsil eden kişidir.

MMORPG: MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game - Çok Katılımcılı Çevrimiçi Rol Yapma Oyunu): Herhangi bir sunucuya bağlanarak oynanan rol yapma oyunlarıdır.

Moba (Çevrimiçi Çok Oyunculu Savaş Arenası): Çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası ya da MOBA, bir gerçek zamanlı strateji savaş video oyunu türüdür. Genellikle beş kişiden oluşan iki farklı takımın üç ana yoldan oluşan bir harita üzerinde karşı takımın enerji kaynağını yok etmeyi amaçlar.

Mobil Espor: Telefon üzerinden oynanan Espor aktiviteleri.

Offline Finaller: Espor liglerinde veya Espor turnuvalarında fiziki olarak stadyumlarda sahada yapılan final karşılaşmaları.

Online Finaller: Espor liglerinde veya Espor turnuvalarında son olarak uzaktan online bir şekilde yapılan final karşılaşmaları.

Oyun Platformları: Espor oyunlarını kapsayan platformlardır. Steam, Epic Games vb gibi. 

Ödül Havuzu: Liglerde ve turnuvalarda belirlenen tüm ödüllere denir. En çok ödülü birinci olan takım alır. Ödül havuzu oranları lig kurallarının açıklanması ile önceden duyurulur.

Pedagog: Çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ergen psikoloğu ya da çocuk ergen gelişimi uzmanı olarak da bilinen meslektir. Pedagog e-spor takım oyuncularına, eğitim gören öğrencilere, onların ailelerine eğitici seminerler düzenler. 1 kişiden oluşur.

Psikolojik Danışman (Hayat Koçu): Takımın tüm oyuncularına gereken sosyalleşme alanında ve gerekli psikolojik destek sağlama alanında yardımcı olan kişidir.

Refleks: Esporcuların oyunlardaki hareketlerinin özellikle mouse hareketlerinin hızlı ve aniden gerçekleşme olayı.

RTS (Gerçek Zamanlı Strateji Oyunu): Gerçek zamanlı strateji oyunları, oyuncuların birbirlerinin sırasını beklemeden devamlı olarak karşılıklı oynamaya devam ettikleri bilgisayar oyunları. Bunun aksi olan sıra tabanlı strateji oyunlarında oyuncular hamle yapabilmek için karşı tarafın hamlesini beklemek zorundadırlar.

Sağlık Raporu: Esporcu lisansı almak için gerekli olan belgelerden bir tanesi.

Sözleşme: İki ya da daha fazla taraf arasında bir işi yapmak veya geri durmak üzere yapılmış, taraflar için yasal yükümlülük içeren bir anlaşmadır. Espor takımları ve esporcuları arasında yapılan anlaşmalardır.

Sponsor: Sponsor veya Sponsporluk, bir olayı, etkinliği, kişiyi ya da kuruluşu mali olarak ya da hizmet sunarak destekleme eylemidir.

Steam: Dünyanın en büyük oyun platformu. Espor oyunlarının birçoğu bu platform üzerinden oynanmaktadır.

Teamspeak: Esporcuların sıklıkla kullanmış oldukları iletişim programı.

TESFED: Türkiye Espor Federasyonu.

Toplam Oynama Süresi: Esporcuların tecrübelenmeleri için bir oyunu ne kadar süre oynadıkları.

Transfer: Bir oyuncunun kaydının bir Espor kulübünden diğerine aktarılması olayına denir.

Troll: Oyunu trollemeye çalışan yani şakalamaya çalışan kişilere denir.

Turnuva: Espor takımlarının rekabet içerisinde mücadele ettikleri organizasyonlar.

Ürünler: -Maç Forması,-Kapşonlu Polar Ceket, -Fermuarlı Rüzgarlı Ceket, -Tasarım Kupa Bardak, -Tasarım Atkı, -Tasarım Tshirt, -Tasarım Mouse, -Tasarım Klavye, -Tasarım Kulaklık, -Tasarım Mouse Pad, -Tasarım Kalem Kutu(Okul Malzemeleri), -Tasarım Oyuncu Koltuğu ve daha birçok ürünler...

VR Espor: VR Espor, normal Espor branşlarından farklı olarak hem hareketsel olarak spor faaliyeti yürütüp, aynı zamanda da elektronik bir ortamda rekabet edilen Espor türüdür.

Yayın Gelirleri: Espor takımlarının veya esporcuların yaptıkları yayınlardan kazandıkları bağış miktarları.

Yayın Odası (Stream Room): Yayıncılara özel olarak tasarlanmış oda.

Yayıncı (Streamer): Son dönemde ilerleyen teknoloji ve internet alt yapısı ile insanların televizyona alternatif olarak belli başlı platformlar üzerinde canlı yayınlara yöneldiğini ve bu kitlenin giderek arttığını gözlemliyoruz. Yayıncılık sevdiğiniz bir içeriği farklı içerik üreticilerden birini seçerek izlemenize olanak sağlarken aynı anda içerik üreticisi ile etkileşime girmenizi sohbet etmenizi ve hatta birlikte oyunlar oynamanıza olanak sağlayan interaktif bir televizyon gibi düşünülebilir.

Yetenek Avcısı: Piyasadaki yetenekli oyuncuları araştırıp takıma kaliteli, profesyonel sporcular bulan kişidir.

Z Kuşağı: Z kuşağı veya Z jenerasyonu, Milenyalleri takip eden demografik gruptur. Demograflar ve araştırmacılar tipik olarak 1990'ların ortasından sonuna kadar doğum yıllarını kullanırken, neslin sona erdiği doğum yıllarında fikir birliğine varılamamıştır. Bugün ülkemizdeki esporcular, ağırlıklı olarak 1995 yılı sonrasında doğan Z kuşağından oluşmaktadır.


Kullanım Şartları:

Kaynak: www.adanzyeespor.com
Bu şekilde Kaynak belirtmek şartı ile paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Teşekkürler...

AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot