Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

26 Ekim 2019 Cumartesi

Espor'da Kariyer (Bölüm 1)

Espor'da Kariyer (Bölüm 1)



Espor artık kendi kendine büyük bir sektör haline gelmiştir. Ve bu sektörde de gençlere bir çok kariyer imkanı doğuyor. E-spor takımları katıldıkları lig ve turnuvalarda başarılar elde ederek gelir sağlayabiliyorlar. Ayrıca bu takımlar, büyük markalardan sponsorluk geliri elde ediyor. Profesyonel oyuncular da çalışanlar gibi düzenli olarak maaş alıyorlar. Bu maaşlar haftalık, aylık veya sezonluk olabiliyor.

Takımlar arasında transferler gerçekleşiyor ve oyuncular ciddi paralar kazanıyor.

Türkiye’de bir E-sporcunun yılda kazandığı para 175 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Bu rakamlar uluslararası arenalarda çok daha yüksektir. Ayrıca oyuncular internet üzerinden de takipçilerine yayın yaparak gelir elde edebiliyorlar.

Profesyonel bir Espor Takımı Ekibi;
1- Oyuncu,
2- Koç,
3- Menajer,
4- Genel Menajer,
5- Yetenek Avcısı,
6- Analist,
7- Psikolojik danışman(Hayat koçu),
8- Diyetisyen,
9- Fizyoterapist,
10- Çalışan diğer ekip arkadaşları(Sosyal medya uzmanları, yayıncılar, yönetici asistanları, koordinatörler...)
ve
11- Yöneticiler 'den oluşmaktadır.

Esporcuların oyunculuk dönemleri bittiğinde yani Emeklilik dönemlerinden sonraki Kariyerleri:

Espor’cuların oyunculuk dönemleri bittiğinde yani emeklilik dönemlerinden sonra aşağıdaki pozisyonlarda mesleklerine devam edebiliyorlar. Bunlar;

Menajerlik,
Genel Menajerlik,
Koçluk,
Yetenek Avcısı, 
Analistlik,
Antrenörlük,
Hakemlik,
Yayıncılık,
Spikerlik,
Sunuculuk,
Spor Yorumculuğu,
Takımların Sosyal Medya Uzmanlığı,
Koordinatörlük,
Danışmanlık,
Organizatörlük,
Etkinlik Yöneticiliği,
Finans Uzmanlığı,
Hukuk(Espor Avukatlığı),
Cosplay'lik,
Yönetici Asistanlığı,
Yöneticilik
vb... gibi sektörde sporculuk zamanlarındaki tecrübelerinden dolayı birçok pozisyonlarda mesleklerine devam edebilirler.

Profesyonel Ekip Oluşumu ve Görev Dağılımı

Espor'da Kariyer
Espor Organizasyon Şeması


- Sağlık birimi: Oyuncuların sağlıklı bir şekilde eğitimlerine devam etmeleri adına, sağlıklarını kötü yönde etkileyecek her türlü olguyu engellemek ile görevlidir.

- Diyetisyen: Takımdaki tüm oyuncuların yeme ve içmeleri ile ilgilenen, yapacağı programa göre sağlıklarını en iyi şekilde takip eden kişidir. Kurulacak profesyonel e-spor takımı oyuncularına sağlıklı beslenmeleri konusunda hizmet vererek 15 günde bir denetim birimine yazılı rapor sunar. 1 kişiden oluşur.

- Fizyoterapist: Yaralanma, hastalık, engel, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizyoterapi ve rehabilitasyona yönelik ölçme ve değerlendirme yaparak bunların ışığında tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir. Fizyoterapist e-spor oyuncularının fiziki sağlığı konusunda yardımcı olarak 15 günde bir denetim birimine yazılı rapor sunar. 1 kişiden oluşur.

- Pedagog: Çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ergen psikoloğu ya da çocuk ergen gelişimi uzmanı olarak da bilinen meslektir. Pedagog e-spor takım oyuncularına, eğitim gören öğrencilere, onların ailelerine eğitici seminerler düzenler. 1 kişiden oluşur.

- İşyeri Hekimi: Anlık kriz, hastalanma, yaralanma gibi her türlü sağlık problemi nedeniyle oluşabilecek durumlarda ani müdahale edebilecek bir kişidir. 1 kişiden oluşur.

- Hukuk Birimi: Dernek tüzel kişiliğinin kurulması, oyuncularla yapılacak olan sözleşmeler, sözleşmelerdeki her türlü uyuşmazlıklar, sözleşme fesihleri, gaming houselarda ve düzenlenecek olan etkinliklerde doğabilecek her türlü hukuki durumların işleyişi ve çözümü için gerekli olan bir birimdir.

- Hukuk Danışmanı: Tüzel kişilerin işleyiş kuralları ve yönetmeliklerinin hazırlanması, gaming house iç kurallarının oluşturulması, oyuncular için sözleşmeler düzenlenmesi gibi hukuki alanlarda bilgisine başvurulacak olan kişidir. 1 kişiden oluşur.

- Avukat: Çıkan uyuşmazlıklardan doğan davaların ve işlerin takibinin yapılabilmesi için gerekli olan kişidir. 1 kişiden oluşur.

- Denetim Birimi: Projemizin işleyişi esnasında, projede herhangi bir aksaklık olamaması için tüm birimleri denetleyip gerekli birimlerden yazılı raporlar alıp aksaklıkları düzeltecek olan birimdir. Denetim kurulu elde ettiği bilgileri her ay sonu yönetim kuruluna sunar. 2 kişiden oluşur.

- Disiplin Birimi: Proje dahilindeki her türlü personel için sözleşmeye ve genel kurallara aykırı davrananlara karşı ihtarda bulunması ve gerekli durumlarda cezalandırılması için kurulacak birimdir. Disiplin birimi denetim birimi ile organize şekilde çalışıp elde ettiği verileri hukuk birimine sunmakla yükümlüdür. 3 kişiden oluşur.

- Organizasyon Birimi: Düzenlenecek olan her türlü organizasyon ve faaliyetler için gerekli olduğu takdirde diğer firmalar ve şirketler ile istişarelerde bulunarak lazım olacak olan teknik ve soyut ihtiyaçları temin ve organize etmekle yükümlüdür. 2 kişiden oluşur.

- Teknik Birim: Ekipmanların teknik donanım, kurulum ve işleyişleri ile internet altyapısından sorumlu birimdir. Bilgisayarlarda yüklü olan oyunların anlık güncellemelerini kontrol eder. 3. parti yazılımların yüklenmesi, güvenlik ağı ve virüs koruma yazılımından sorumludur. Uzaktan bağlantı ile çözemediği sorunları duruma fiili müdahale eder. 1 kişiden oluşur.

- Ulaşım ve Güvenlik Birimi: Bu birim için 1 şoför ve 1 hostes gereklidir. Eğitim günleri ulaşımdan sorumlu hostes personeli ulaşım hizmeti esnasında (geliş- gidiş) herhangi bir sorun ile karşılaşırsa önce güvenlik sonra denetim birimine haber vermelidir. Güvenlik birimi ise oyun merkezinin genel güvenliği, oyun merkezinde bulunan her türlü araç gereç ve oyuncu ve personelin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Oyun merkezimizde yaşanabilecek her türlü problemin önlenmesi ve kaydedilmesi için mümkün olan her yere kamera yerleştirilmelidir. Kurulacak olan sistem ile ailelerin eğitime gönderdiği çocuklarını bu kameralardan anlık telefon veya bilgisayar vasıtası ile takip edebilmelidir.

Diğer Ekip Üyeleri:

- Koç: Oyun dinamiklerini iyi bilen, taktiksel olarak oyunculara antrenmanlar yaptırarak onları eğiten kişidir. Her oyun için ayrı koç bulundurulacaktır.

- Analist: Yönettiği takımın oyuncularının istatistiklerini çıkarır, analiz eder ve takımdaki eksiklikleri tespit ederek gidermeye çalışır.

- Yetenek Avcısı: Piyasadaki yetenekli oyuncuları araştırıp takıma kaliteli, profesyonel sporcular bulan kişidir.

- Oyuncu: Temsil ettiği oyun branşını fiili olarak oynayarak takımını başarıya ulaştırmaya çalışan kişidir.

- Yayıncı: Takımların online ve offline maçlarını yayın odasında yayınlamak ile yükümlüdür. Bağlı bulunduğu kurum hakkında herhangi olumsuz söz ve davranışta bulunmamak, maçlarını sunduğu oyun haricinde yorumda bulunmamak ve siyasi, dini ve toplumun hassas değerlerine karşı olumsuz herhangi bir davranışta bulunmamak ile yükümlüdür. 1 kadın 1 erkek 2 kişiden oluşur.

- Aşçı: Oyuncuların ve personellerin eğitim günlerinde yemeklerini sağlayacak olan kişidir. 1 kişiden oluşur.

- Genel Menajer: Takımların durumlarıyla ilgilenip takımları temsil eden kişidir. 1 kişiden oluşur.

- Genel koordinatör: Takımlar arası iletişim ve bunları üst düzey yöneticilere, başkana rapor sunacak olan kişidir. 1 kişiden oluşur.

- Temizlik Görevlisi: Oyun merkezinin genel temizliğinden sorumludur. 1 kişiden oluşur.

- Danışma Görevlisi: Fiziki kayıtlardan ve misafirleri ağırlayıp tesis tanıtımı ile sorumludur. 1 kişiden oluşur.

Ve daha birçok Kariyer Fırsatı:

Cosplay'lik:
Bu alan için bir ilginiz var ise, aşağıdaki Cosplay'lik yazımız tam size göre.
https://www.adanzyeespor.com/2020/04/cosplaylik.html

Yayıncılık:
Twitch.tv, Amazon tarafından kurulan Elektronik Spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı sağlayan bir platformdur. En çok tercih edilen yayıncı kuruluşlarından biridir.

Bu vb yayıncı platformlarından para kazanmanın temel mantığı ise bağış sistemidir. Yani oyunu oynayanlara yine Twitch.tv içerisindeki diğer kullanıcılar tarafından çeşitli miktarlarda bağışlar yapılmaktadır.

Hakemlik:
Kendinizi Espor müsabakalarındaki hakemlik yeteneklerinize göre bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Spikerlik:
Kendinizi Espor müsabakalarını sunuş yeteneklerinize göre bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Sosyal Medya Uzmanlığı:
Eğer sosyal medya uzmanlığında ve grafik tasarım alanlarında iyi iseniz, takımların veya oyuncuların sosyal medya hesaplarını yönetebileceğiniz alanlardır.

Etkinlik ve Organizasyon Yöneticiliği:
Eğer sosyal biriyseniz, insanlarla iyi anlaşabiliyorsanız ve Espor'daki tecrübelerinize güveniyorsanız bu alan tam size göre olacaktır.

Haber Yazarlığı:
Özellikle sektördeki genç üniversiteli arkadaşlarımızın tercih ettiği ve ileriye dönük bu sektör için mükemmel bir kariyer basamağı olacak alandır.

Youtuber:
YouTube'da açacağınız bir oyun kanalı ile canlı yayınlar yapabilir ve oynadığınız oyunların videolarını paylaşarak reklam geliri elde edebilirsiniz.



AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot