Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

13 Mayıs 2020 Çarşamba

Espor'da Yayıncılık: Popüler Yayın Platformları (Bölüm 1)

Espor'da Yayıncılık: Popüler Yayın Platformları (Bölüm 1)

Espor'da Yayıncılık: Popüler Yayın Platformları (Bölüm 1)

Son birkaç yılda popüler hale gelen Espor ve yayıncılık, dünya genelinde olduğu kadar Türkiye’de de büyük ilgi görmeye başladı ve bir meslek haline geldi. İnsanlar canlı yayın yapıyor, izleyiciler de istedikleri miktarda bağış yapabiliyorlar. Yayıncılar izleyiciler dışında yapılan sponsorluklardan da para kazanabiliyorlar.

2010 yılından itibaren popülerlik kazanan Yayıncılık, 2020 yılına doğru büyük bir pazarın ve rekabetin olduğu alan haline gelmeye başlamıştır. 2019 ve 2020 yıllarına kadar Twitch yayın platformunun egemenliğinde giden bu sektör, bakalım 2020 yılı ve sonrası için aşağıda bulunan popüler yayın platformlarından hangileri egemenliği sağlayacak?

Twitch’in giderek büyümesi ile oyun yayıncılığı da giderek büyümeye başladı. Youtube Gaming (2015) ve Mixer (2017) tarihlerinde piyasaya çıktı. Mixer daha sonra Microsoft tarafından satın alındı. Youtube Gaming'in ve Facebook Gaming'in gelmesi ile de rekabet iyice büyümüştür.

Popüler Yayın Platformları
1- Twitch
2- Youtube Gaming
3- Facebook Gaming
4- Nimo TV
5- Dlive

Twitch:

Kuruluş tarihi: 18 Eylül 2006
CEO: Emmett Shear (29 Ağu 2011–)
Üst kuruluş: Amazon
Genel merkez: San Francisco, Kaliforniya, ABD
Kurucuları: Emmett Shear, Justin Kan, Kyle Vogt

Twitch ya da Twitch.tv, Elektronik Spor ve video oyunu odaklı canlı görüntü akışı platformudur. Haziran 2011'de Justin.tv kurucuları Justin Kan ve Emmett Shear tarafından kurulmuştur. Justin.tv girişimi olarak oyunlarla alakalı içerikleri yayımlamaya başlamıştır. Her ay 43 milyondan daha fazla izleyiciye hizmet vermektedir. Ortalama izlenme süresi ise 1,5 saattir. Şubat 2014'te ABD'de internet trafiğinin en büyük dördüncü kaynağı olarak belirlenmiştir.

Eylül 2014 yılında Twitch, Amazon tarafından 970 Milyon $ karşılığında satın alınmıştır.

Youtube Gaming:

CEO: Susan Wojcicki (5 Şub 2014–) Trend
Kuruluş tarihi: 14 Şubat 2005, San Mateo, Kaliforniya, ABD
Üst kuruluş: Google (2006–)
Merkez: 901 Cherry Avenue, San Bruno, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
Kurucular: Jawed Karim, Steve Chen, Chad Hurley
Yan kuruluşlar: FameBit, BandPage, Directr, Inc.

YouTube, bir video barındırma web sitesidir. Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'deki San Bruno, Kaliforniya şehrindedir. 15 Şubat 2005'te 3 eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuştur. Kasım 2006'da Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınmıştır. Günümüzde Google'ın yan kuruluşlarından biri olarak faaliyetine devam etmektedir. Site, kullanıcılarına video yükleme, izleme ve paylaşma imkanı sunmaktadır. Medya şirketleri ve kullanıcı üretimi videoların gösterimi için WebM, H.264 ve Adobe Flash Video teknolojilerini kullanır. Genel olarak; Video klipler, televizyon klipleri, müzik videoları, video bloglar, kısa özgün videolar ve eğitim videoları gibi içerikler yayınlanmaktadır.

YouTube üzerindeki içerikler genelde bireyler tarafından yüklenir. Fakat CBS, BBC, Vevo, Hulu gibi şirketler ve diğer organizasyonlar da YouTube ortaklık programı ile içeriklerinin bir kısmını yayınlamaktadır. Site içi üyelik almayan kullanıcılar videoları izleyebilir. Onaylı üyeler ise kendi yayın kanallarına video yükleyebilir. Saldırganlık potansiyeli olan içerikler sadece 18 yaşından büyük olduğunu onaylayan üyeler tarafından izlenebilir.

Facebook Gaming:

Kuruluş tarihi: Şubat 2004, Cambridge, Massachusetts, ABD
Hisse senedi fiyatı: FB (NASDAQ) $214,47 +1,29 (+%0,60)
12 May 12:16 GMT-4 - Sorumluluk reddi beyanı
CEO: Mark Zuckerberg
Genel merkezi: Menlo Park, Kaliforniya, ABD
Gelir: 70,7 milyar USD (2019)
Çalışan Sayısı: 44.942 (31 Aralık 2019)
Kurucular: Mark Zuckerberg, Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Chris Hughes
Yan kuruluşlar: WhatsApp, Onavo, LiveRail, Oculus VR, DAHA FAZLA

Facebook, insanların başka insanlarla iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını amaçlayan bir sosyal ağ. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 devresi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine alan Facebook, iki ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri'ndeki tüm okullar Facebook'ta mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı. 11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir.

Nimo TV:

Nimo TV

Ekim 2012'de Çin'de piyasaya sürülen Nimo TV, elektronik oyunların, yaratıcı içeriğin Espor'a aktarılmasına odaklanan bir akış platformudur. Şu anda bilgisayarlar, iOS ve Android için kullanılabilir.

Dlive:

DLive, Lino blockchain tabanı üzerinde çalışan, internet üzerinden canlı yayın yapılan bir yayın platformudur. DLive, ABD, Silikon Vadisi’nde bir grup tarafından kurulmuştur.

Bu yazımızda Popüler Yayıncılık Platformlarından bahsettik. Geleceğin meslekleri için gelecekte bizleri neler bekliyor göreceğiz...

Bir sonraki Espor'da Yayıncılık yazılarımızda Yayıncılık nedir ve nasıl yapılır ayrı ayrı parantez açacak ve detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Espor'da Yayıncılık adlı köşemizin ilk yazısında Popüler Yayın Platformlarından bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere takipte kalın.

AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot