Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

18 Mayıs 2020 Pazartesi

Espor'da Yayıncılık: Yayıncılık Nedir Ve Nasıl Yapılır (Bölüm 2)

Espor'da Yayıncılık: Yayıncılık Nedir Ve Nasıl Yapılır (Bölüm 2)

Esporda Yayıncılık: Yayıncılık Nedir Ve Nasıl Yapılır

Yayıncılık Nedir?
Son dönemde ilerleyen teknoloji ve internet alt yapısı ile insanların televizyona alternatif olarak belli başlı platformlar üzerinde canlı yayınlara yöneldiğini ve bu kitlenin giderek arttığını gözlemliyoruz. Yayıncılık sevdiğiniz bir içeriği farklı içerik üreticilerden birini seçerek izlemenize olanak sağlarken aynı anda içerik üreticisi ile etkileşime girmenizi sohbet etmenizi ve hatta birlikte oyunlar oynamanıza olanak sağlayan interaktif bir televizyon gibi düşünülebilir.

Yayıncı Ve Youtuber Arasındaki Fark;
İlk olarak yayıncılığı Youtuber'lık dan ayırmamız gerekiyor. Youtube için üretilen içerikler ile canlı yayında üretilen içerikler birbirlerinden çok farklı, canlı yayın sırasında yaptığınız eylemler izleyici kitlesi ile anlık olarak paylaşılırken Youtube için hazırladığınız içerikler üzerinde düzenleme, değişiklik ve hatta tekrar üretim şansınız bulunuyor.

İçerik Seçimi;
Çok iyi bir FPS oyuncusu, RP oyuncusu, ses sanatçısı veya sadece belli bir konu üzerinde bilginizi paylaştığınız içerikler den birini seçebilir ya da bunların hepsi için yayınlar yapabilirsiniz. Kısacası yayıncılığa başlamadan önce içeriğinizi belirlemeniz ben bunu yapmak istiyorum, demeniz yayıncılığın en önemli kısmı.

Kullanılacak Ekipmanlar;
İçeriğinizi belirledikten sonra diğer yayıncılar arasında ön plana çıkabilmek için en önemli etkenlerden biri de kullanacağınız ekipmanlar. En az yayın için kullanacağınız bilgisayarınız kadar önemli olan kamera seçimi, mikrofon, arka plan detaylarını tek tek ele alarak inceleyelim.

- Kamera:

İyi bir DSLR kamera ile yapacağınız yayınlar kesinlikle görüntü kalitesini arttıracak, fakat maliyet açısından da yüksek meblağlar ödemenize neden olacaktır. Bu yüzden ilk etap da daha uygun bir web kamera ile yayın yapmaya başlamanızı tavsiye ederim. Ancak kullanacağınız kameranın da özelliklerini iyi araştırmanız gerekir çünkü piyasada 1080p adı altında birçok kamera var gündüz ya da aydınlık ortamda iki kamera arasındaki farkı ayırt etmenizin neredeyse imkansız, ama düşük ışıkta yapacağınız çekimlerde kalitenin düşmesi, kare atlamaları gibi durumlar canınızı sıkacaktır. Bu yüzden en azından kutu üzerindeki imkanları sağladığından emin olacağınız markaları tercih etmeniz ikinci bir kamera maliyetinden kaçınmanızı sağlayacaktır.

- Mikrofon:

Görüntü kalitesini hallettik, peki görüntünü kadar hatta çoğu zaman görüntünüzden daha önemli olan sesiniz için kullanacağınız mikrofon da yine maliyetinden kaçınmamanız gereken önemli bir detay kullanacağınız mikrofonun “streamer mikrofonu” olması size oyunlar sırasında klavye seslerini engellemenizde, sohbet yayınlarında konuğunuzun sesini de yayına dahil etmenizde faydalı olacaktır. İyi bir stream mikrofon, sizi standart iki mikrofon maliyetinden kurtarabilir.

- Monitörler:

Monitörler diyorum çünkü yayın için ikinci bir monitöre gerçekten ihtiyaç var evet tek monitörle de yayınlarınızı yapabilirsiniz yayın yapmanıza engel değil ama tam ekran bir oyun oynarken sohbeti takip edip izleyiciler ile iletişimde olabilmenizin tek yolu ikinci bir monitör. Oyun oynadığınız monitörün en az 145Hz olması oyun sağlığı için iyiyken, sohbet ekranını yayın yönetimi için kullanacağınız monitör ne kadar büyükse size o ekranda o kadar pencere açmanıza olanak verir.

- Capture Card:

Görüntü, ses alt yapımızı hazırladık eğer konsol ya da mobil oyunu yayınlayacaksak bu görüntüleri bilgisayarımıza aktarmamız gerekecek, burada devreye “capture card” giriyor seçeneği fazla olmadığı için bu seçenekler içinden bütçenize uygun olanı tercih etmenizi tavsiye ederim.

- Stream Deck:

Stream Deck, kullanmanızın yayın içinde sahne geçişlerini ve yayın akışını yönetmenizde kolaylık sağlayacağı stream deck'leri donanım olarak satın alabilir ya da evde kullanmadığınız bir akıllı telefonu kullanarak yazılımsal olarak çözüm üretebilirsiniz stream deck'in dokunma hissini vermeyecektir, fakat işinizi fazlasıyla görecektir.

- Klavye, Mouse, Mouse Pad, Kulaklık:

Yine oyun yayıncıları için vazgeçilmez ekipmanlar, oyuncular için özellikle değişilmez Mouse hassasiyetleri, klavye tepkimeleri, Mouse sürtünme yüzeyi ve ses kasma etkenleri yayınlarda izleyicilerinizi heyecanlandıracak vuruşlar yapmanızda etkili olacaktır.

- Arka plan ya da Green Box:

İkisinin de artı ve eksi yönleri, göze hitabet yönleri var, özenle hazırlanmış ekipmanlardan, figürlerden, adınıza özel yapılmış kaplamalardan ya da yayınlarınızın içeriğine göre enstrümanlardan, konu içeriği ile ilgili ekipmanlardan oluşabilir. Bu izleyicinin dikkatini çekecek hem oyun hem sohbet yayınları için çok etkili olacak fakat maliyeti bakımından sınırı olmayan hayal gücünüze ve bütçenize bağlı olarak düzenlenebileceği gibi, Green Box'da sadece arkanıza yeşil bir perde koyarak oyunlar sırasında ekranda sadece sizi gösterdiği için hem oyuna dahil gibi görünmenizi sağlayacak hem de sohbet yayınlarında arkanıza istediğini manzarayı koymayı sağladığı için eğlenceli görüntüler çıkmasına sebep olacaktır. Green box'ın eksi yönü de çok iyi bir aydınlatmaya ihtiyaç duymasıdır. Kullanılacağı ortamın iyi aydınlatılması Green Box'ın kırışıksız, kat izi olmadan kullanılması gerekmektedir.

Canlı Yayın İçin Kullanılacak Uygulamalar;
İçeriğimize karar verdik, ekipmanlarımızı hazırladık şimdi sıra geldi yayınımızı aktaracağımız uygulamaya. Şu an için kullanılan uygulamaların hemen hepsi aynı işlemleri yapabiliyor birbirlerinden çok eksikleri yok ve neredeyse hepsi ücretsiz. Tercih sebebiniz ara yüz, dil seçimi, kullanım kolaylığı ve eğer varsa kullanacağınız stream deck ile uyumluluğu gibi etkenler olmasına dikkat edin. Youtube sayfamız KazGelenYer'de kurulum ve ayarları ile ilgili video içerik bulabileceğiniz gibi, internet üzerinde küçük bir arama ile de istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Kurulumu, sahne ayarlarımızı yaptıktan sonra sırada yayın yapacağımız platformdan aldığımız yayın anahtarını girip yayına başlamak kaldı.

3 2 1 Stream Online;

Zula Nonstop Espor Oyun Merkezi Yayın Odası

Yayına başlamadan önce yapmamız gereken son şey ise yayın planı oluşturmak, kendimiz için ve izleyicilerimiz için uygun saatleri tercih etmek ayrıca sağlıklı bir şekilde sosyal hayatımızı da idare edebilmek adına doğru günleri ve saatleri seçmek de çok önemli. Sonuç da bu bizim işimizde olsa dinlenmeye insanlarla diyalog kurmaya gündemi takip etmeye bir sonraki yayın içeriğini planlamaya ihtiyacımız var. Sağlığımız için izleyicilerimizin karşısına enerjik çıkabilmek için uyumaya, sosyalleşmeye de ihtiyacımız olduğunu unutmadan bir yayın planı çıkarıp elimizden geldiğince ona sağdık kalmaya çalışalım. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı yayın açamayacağımızda da bunu kitlemize sosyal medya üzerinden bildirelim ki onların da alıştığı yayın gününde ve saatinde orada olacağını sizin yayın açmanız için beklediğini unutmayalım.

Her şeyimiz tamam derin bir nefes aldık ve Live butonuna bastık artık yayın odamız da tek kişi değiliz izleyicilerle birlikte oyunun, sohbetin, müziğin, etkinliğin içinde izleyicilerimizle birlikteyiz. Evet büyük umutlar, büyük uğraşlar ile o noktaya geldiniz ve o live butonuna bastınız yayın da saatler geçmesine rağmen sadece birkaç kişi tarafından izlendiğinizi fark ettiniz. Panik yapmayın! Bu sadece sizin başınıza gelen bir şey değil yayınınızı yapmaya devam edin planladığınız gibi gittiğinden emin olun. Bildiğiniz bütün yayıncılar bunu yaşadı kimse bugün bulunduğu noktaya ilk yayınında yüzbinler izlenerek gelmedi onlar da sizinle aynı yollardan geçti. Siz kalitenizden ödün vermedikçe insanlarla iletişimde oldukça ve kitlenize vaat ettiğiniz yayınları gerçekleştirdikçe onlarla katlanarak büyüdüğünüzü göreceksiniz. Uzun bir yoldasınız inişler, çıkışlar, iyi zamanlarınız, kötü zamanlarınız olacaktır ama siz yılmadan bu yolda devam edin, bir yıl sonra dönüp ilk yayınınıza baktığınızda nereden nereye geldiğinize kendinizi nasıl geliştirdiğinize inanamayacaksınız. İlk yayınınızda sürekli gözlerinizi kaçırmaya çalıştığınız kamera ile dost olmuş, söyleyecek kelime bulamadığınız mikrofonunuz adeta sesiniz olmuş ve bu işi gerçekten iyi yaptığınızı inandığınız yolda adım adım nasıl yükseldiğinizi fark edeceksiniz.

Umarım hedefinize ulaşmanızda yolunuza çıkan engeller sizi yıldırmak yerine, daha çok motive olmanıza yayınlarınıza eskisinden daha çok asılmanıza neden olur.

Hepinize çıktığınız bu zorlu yolda başarılar dilerim.

Bu yazımızda Yayıncılık nedir ve nasıl yapılır gibi sorulara detaylı bir rehber niteliğinde bahsettik. Geleceğin meslekleri için gelecekte bizleri neler bekliyor göreceğiz...

Bir sonraki Espor'da Yayıncılık yazılarımızda görüşmek dileğiyle.

Espor'da Yayıncılık adlı köşemizin ilk yazısında ''Yayıncılık nedir ve nasıl yapılır'' 'dan bahsettik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere takipte kalın.

YAZAR
Yayıncı/İçerik Üretici Tuna Serdar

AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot