Türkiye'nin En Iyi Ve En Kapsamlı Tescilli Espor Blogu.
Esporcuların kalbi...

Son Dakika!

Post Top Ad

Your Ad Spot

2 Ocak 2023 Pazartesi

Espor Takımı & Espor Kulübü Nasıl Kurulur (2023)

AZES Espor Takımı & Espor Kulübü Nasıl Kurulur Rehberi (2023)

(Görsel kaynak: ESL)

Giriş Bölümü:
Espor takımı, kulübü veya şirketi kurmak istiyorsanız öncelikle oyun dünyası ve espor dünyası hakkında bilgi birikimine sahip olmanız gerekmektir. Yeterli oranda bilgi ve girişimcilik ruhuna sahip iseniz ikinci olarak güvendiğiniz ve profesyonel ekip arkadaşlarınıza ihtiyacınız vardır. Üçüncü ve dünyamızda olmazsa olmaz olan belirli bir miktar bütçeye sahip olmanız gerekmektedir.

Bunların hepsine sahip iseniz, artık kurmak istediğiniz espor takımınıza veya kulubünüze bir isim bulmak olacaktır. Her espor takımlarının kendilerine özgü isimleri bulunmaktadır. İsim koyma konusu çok önemlidir çünkü her zaman bu isim ile turnuvalarda mücadele edeceksiniz. Bu isim profesyonelliğe ilk adım olmakla beraber ilerleyen süreçlerde markanız haline gelecektir.

Espor'da marka tescili:
https://www.adanzyeespor.com/2020/04/esporda-marka-tescili.html

Takımınızın ya da kulübünüzün ismini belirledikten sonra sıra ekip arkadaşlarınızı bulmanız gerekmektedir. Oyunculardan tutun, menajerlere ve yöneticilere kadar profesyonel insanlarla çalışmanız gerekiyor. Her şey tamamlandıktan sonra yapmanız gereken takımınıza uygun turnuvalar bulup bu turnuvalara katılmaktır. Takım kurmaya belirli bir bütçeniz var ise hazır slotları yani hazır takımların haklarını satın alıp da başlayabilirsiniz. Eğer ki belirli bir bütçeniz yok ise markanızın resmi websitesinden veya sosyal medya platformlarınızdan oyuncu seçmeleri yaparak şehrinizde bulunan yetenekli genç oyunculara ulaşabilirsiniz. Bu şekil de turnuvalara katılarak yarı profesyonel espor hayatınıza başlayabilirsiniz. Sizlere tavsiye verecek olursam takım olarak kötü sonuçlar alabilirsiniz ama bu yanlış bir yolda olduğunuzu göstermez. Bu kötü yenilgilerin her birinden ders çıkarmanız sizin yararınıza olacaktır. Girişimcilikte alınan her bir kötü sonuç aslında sizin doğru yoldaki başarı basamaklarınızdır. Takımınızın oturması, oyuncuların birbiri ile anlaşmaları en az 6 ay-12 ay arası bir zaman aralığında değişecektir. Oyuncularınız ile oyun merkezinizde bulunan gaming houseunuzda veya kiraladığınız bir yerde takımınızın koçu tarafından haftanın belirli saatleri belirlenmiş antrenmanlar yapmanız gerekiyor.

İleriki zamanlarda takımınız ile ufak ufak başarılar elde ettikçe sponsorlarda gelmeye başlayacaktır. Sponsor ilk zamanlarda şart değil ama profesyonel bir şekilde bu işi yürütmek istiyorsanız oyuncularınıza sunacağınız bir hizmet olmak zorundadır.

En önemli hususlardan bir tanesi de her oyuncunuzun lisansı olması ileriye dönük olarak sizin için çok önem arz etmektedir. İleriye dönük olarak profesyonelliğe yani kurumsallaşmaya gitmeniz sizin açınızdan daha faydalı olacaktır. Çünkü ileri de tüm ligler aynı futbol veya diğer sporlarda olduğu gibi Federasyona bağlı olacağı öngörülmektedir. Federasyona bağlı olmanında şartları bir spor kulübü olmaktır. Her zaman kurumsallaşmaya önem verilmelidir.

10 Adımda Özet Bölümü:
1-İlk olarak, gerekli tecrübeyi edinmeye çalışın ve kulübünüz için bir amaç ve vizyon belirleyin. Bu, hangi hedefleri gerçekleştirmeyi amaçladığını ve kulübünüzün nasıl bir yapıya sahip olacağını belirlemek için yol gösterecektir. (Misyon ve vizyon)
2-Bir isim ve logo seçin. Espor kulübünüz için bir isim ve logo seçin. Kaliteli isim ve logo kulübünüzün marka imajını yaratacak ve sektörde marka değeri açısından tanınırlık sağlayacaktır. (AZES Espor'da Marka Tescili kategorisi)
3-Kulübün yasal ve hukuki altyapısını oluşturun. Kulübün marka tescilini ve şirketleşme altyapısını oluşturun. Hukuki altyapı kulübün tüm yasal haklarını koruyabilmesini sağlar. (AZES Espor Hukuku kategorisi)
4-Bir lider seçin. Espor kulübünüz için bir lider seçin. Bu kişi, takımı yönetecek ve oyuncular arasındaki iletişimi sağlayacaktır.
5-Bir ekip oluşturun. Kulüp yönetimi için bir ekip oluşturun. Bu ekip, kulübün yönetimini üstlenecek ve kulüp işlerinin yürütülmesi için gereken kararları alacaktır. Espor kulübünüzün başarısı, ekip çalışmasına ve takım oyununa dayanır. Öyleyse, takımınızı oluştururken düşüncelerinizi açıkça ifade edin ve takımınızı oluştururken aynı hedeflere sahip oyuncular arayın. (AZES Espor'da Kariyer kategorisi) (Espor Ekip Oluşumu Ve Görevleri kategorisi)
6-Bir oyun branşı seçin. Hangi oyunlarda sahada mücadele edeceksiniz. Oyunun popülaritesi ve ödül havuzları kulübünüzün gelirleri açısından çok önemlidir. (AZES Espor Oyun Türleri/Branşları kategorisi)
7-Reklamlar yapın. Espor kulübünüzü duyurmak için reklamlar yapın. İlk etapta sosyal medya hesapları açarak ve kulübünüzle ilgili haberler paylaşarak yapılabilir. Ayrıca, kulübünüz için bir web sitesi açarak da kendi duyurunuzu yapabilirsiniz. Bu websitesi ayrıca kulübün faaliyetleri hakkında bilgi veren ve üyelik için başvuru yapılabilen bir yer olacaktır. Sonrasında ise, ücretli olarak markanızın dijital pazarlamasını yapmalısınız.
8-Kulübünüze gelir kaynakları yaratın. Kulübünüzün ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan mali kaynakları sağlamaya çalışın, sponsorlar veya yatırımcılar aracılığıyla olabilir.
https://www.adanzyeespor.com/2020/05/espor-takiminin-gelir-kaynaklari.html
9-Profesyonel bir espor kulübü nasıl olmalı:
https://www.adanzyeespor.com/2021/04/profesyonel-bir-espor-kulubu-nasil-olmali.html
10-Her girişimde de olduğu gibi en önemli madde; ''Ekip İşi, Bütçe ve Tecrübe''

Espor Takımı veya Espor Kulübü Giderleri:
Oyun merkezi,
1- Gaming house
2- Yayın odası
3- Antreman+Kurs+Eğitim alanı
4- Mini ofis
5- Dinlenme alanı
6- Daha kapsamlı bilgiler blogumuzun espor oyun merkezi hakkındaki bilgiler kısmındadır.

Maaşlar:
1- Yönetim kurulu başkanı
2- Başkan vekili veya üst düzey yönetici
3- Genel koordinatör
4- Yönetici asistanları

Espor takımı için maaşlar:
1- Oyuncular
2- Koç
3- Analist
4- Psikolojik danışman
5- Ek Hizmetler (Diyentisyen+Fizyoterapist ve diğer hizmet+görevler)

Tüm espor kulübü çalışanları:
https://www.adanzyeespor.com/2021/06/esporda-kariyer-bolum2.html

Sonuç Bölümü:
Espor Kulübü Kurmak: Türkiye’de Espor Federasyonu kurulması ile beraber espor takımlarının şirket veya spor kulübü olması gerekmektedir. Bu şekilde resmi olarak Türkiye Espor Federasyonu bünyesine girebilirsiniz. Spor kulübü kurmak için ise bir spor kulübü derneği kurmak gerekmektedir.

Şirket:
Öncelikle, espor şirketinizi kuracağınız ülkenin yasalarına göre bir şirket türü seçmelisiniz. Örneğin, Türkiye'de bir espor şirketi kurmak için şahış şirketi, anonim şirketi veya limited şirketi gibi seçenekleriniz vardır.

İlk etapta şahıs şirketi ile büyüyüp ve sektörde tecrübe kazanıp, bu şirketi anonim veya limited şirketi olarak büyütebilirsiniz. Bu şirketler nasıl kurulur detaylı araştırabilirsiniz. Veya alanında uzman bir avukat ve muhasebeciden danışmanlık alabilirsiniz.

Spor Kulübü Derneği:
Spor Kulübü Derneği için en az 7 gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelmesi şart olarak koşulmuştur.

Dernek kurmak için gerekli belgeler;
1- En az kurucu tarafından doldurulmuş ve imzalanmış kuruluş bildirimi formu,
2- Dernek kurucuları tarafından her sayfası herkes tarafından imzalanmış 2 adet dernek tüzüğü,
3- Kurucuların 2 adet nüfus cüzdan fotokopisi,
4- Yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişilerin adı-soyadı ve bilgileri,

Diğer adım ise; dernek tüzüğü hazırlamaktır ve bu dernek tüzüğünde olması gerekenler aşağıda belirtilmiştir: Detaylı Kaynak: https://www.dernekler.gov.tr

1- Derneğin adı ve merkezi,
2- Derneğin amacı,
3- Derneğe üye olma ve üyelikten çıkma şartları,
4- Genel kurulun toplanma şekil ve zamanları,
5- Genel kurulun görevleri,
6- Yönetim ve denetim kurullarının görevleri,
7- Derneğin şubesinin bulunup bulunmayacağı,
8- Üyelerin ödeyecekleri aidat miktarları,
9- Derneğin gelir kaynakları,
10- Derneğin iç denetim şekilleri,
11- Tüzüğün ne şekilde değiştirilebileceği,
12- Derneğin feshi haline mal varlığının tasfiye şekli,
13- Dernek geçici yönetim kurulu,

Başvurunuz onaylandıktan sonra, 6 ay içerisinde genel kurul toplantısı yapılıp yönetim kurulunu kendi aranızda belirliyorsunuz. Spor kulübünüzü kurduktan sonra artık bir espor kulübü sahibisiniz. Bu aşamalardan sonra ilinizde bulunan Spor İl Müdürlüğü'ne gidip Türkiye Espor Federasyonu'na kayıt olmak istediğinizi söylüyorsunuz ve federasyonda sizi diğer kulüplerin de bulunduğu kendi bünyesine alıyor.

Espor'a yatırım yapmak istiyorsanız:
https://www.adanzyeespor.com/2020/11/espora-yatirim-nasil-yapilir.html

''Espor Danışmanlık'' için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


https://www.adanzyeespor.com/p/iletisim.html

AZES MAĞAZA

Espor'u teorik olarak A'dan Z'ye öğrenmek istiyorsanız aşağıdan ulaşabileceğiniz, 6 farklı büyük platformda yer alan E-kitabımızı okumanızı ve Udemy Eğitimimizi dinlemenizi sizlere kesinlikle öneriyoruz değerli AZES takipçilerimiz.

Keyifli okumalar ve keyifli dinlemeler :)
https://www.adanzyeespor.com/p/azes-magaza.html

KAYNAK:

Google Play Store A'dan Z'ye Espor Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor?id=74aRDwAAQBAJ&hl=tr

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 2 Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details?id=_uXmDwAAQBAJ

Google Play Store A'dan Z'ye Espor 3 (Özel Sayı) Ekitabımız:
https://play.google.com/store/books/details/Or%C3%A7un_Kamil_Kabaday%C4%B1_A_dan_Z_ye_Espor_3?id=rJ5cEAAAQBAJ

Udemy A'dan Z'ye Espor Eğitimimiz:
https://www.udemy.com/course/adanzyeespor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Röportajlar

Belediye Espor Projeleri

Nasıl İndirilir Ve Sistem Gereksinimleri

AZES Nedir?

Post Top Ad

Your Ad Spot